Sigara - Kanser İlişkisi


Sigara içilmesiyle kanser oluşumunun ilintisi hakkında basında hergün bir yazı çıkmaktadır. Sigara tiryakisi olup, sigarayı bırakma yönünde bir girişimi olmayanlar, kendilerine teselli bulmak; diğerleri de, tehlikeyi görüp bırakma yönündeki kararına yardımcı olması açısından konuyu araştırır.
Sigaranın akciğer kanserine neden olup olmadığı konusu devamlı gündemdedir. Ancak sigaranın kanser oluşumunda en büyük yardımcı etken olduğu yadsınmaz bir gerçektir. Sigara dumanının tahlilleriyle; sigara dumanında 200' den fazla kimyasal madde bulunmuştur. Bunların birçoğunun da kanser oluşumuna yol açtığı bilinmektedir. Sigaranın kansere yol açmasının nedeni; yandığı zaman oluşan katrandır. Katran kimyasal bir karsinojendir. Katranın deney hayvanlarına sürülmesiyle ve katranla çalışan işçilerde deri kanserleri görülmüştür. Katranın yanı sıra sigara kağıdının ve tütünün yanmasıyla oluşan birçok madde, solunum yolundaki hücreleri devamlı tahriş ederek kansere neden olmaktadır.
Akciğer kanserine yakalananlar ve sigara içenlere yönelik yapılan araştırmalar; bu yönde bir ilişkinin bulunduğunu ortaya koymuştur. Çeşitli nedenlerle ölüp otopsi yapılanlardan, sigara içenlerin akciğerlerinde, kansere doğru ilerleyen hücre bozulmaları saptanmıştır. Bu bozulmalar, içilen sigara sayısı arttıkça daha da fazla olmaktadır.
Sigara içenlerde artan, yalnız akciğer kanseri riski değildir. Ağız, gırtlak, yemek borusu kanserleri, bronşit, nefes darlığı, kalp yetersizliği, kalp - damar sistemi tıkanmaları da sigara içenlerde daha sık görülmektedir
.

Yukardaki Yazı http://www.uckunlaboratuvari.com/kanser.htm adresinden alınmıştır